De mogelijkheden van manuele therapie

manuele therapie

Wat is dat nu eigenlijk, manuele therapie? In dit artikel vertellen we je meer over wat het precies is en wat de voordelen ervan zijn. Het kan voor veel mensen uitkomst bieden, en daarom is het goed om hier meer over te weten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie valt onder fysiotherapie en is een specialisatie. Een belangrijk kenmerk is dat men het lichaam hierbij als een geheel ziet. Dat wil zeggen dat verschillende onderdelen van je lichaam invloed op elkaar hebben. Met die gedachte worden gewrichten als het ware gekraakt. 

Wanneer heb je er baat bij?

Zoals we al eerder hebben aangegeven, wordt het lichaam als een geheel gezien bij manuele therapie. Dat wil tevens zeggen dat een grote diversheid aan klachten behandeld kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn klachten aan je rug, spieren, gewrichten en een hernia. Ook bij bijvoorbeeld hoofdpijn kan manuele therapie worden ingezet.

manuele therapie

Hoe gaat het in z’n werk?

Net zoals bij veel andere medische klachten, start je met een intake bij een manueel therapeut. Zo iemand gaat onderzoek doen naar bijvoorbeeld je gewrichten, spieren en coördinatie. Het eerste doel hiervan is om te achterhalen waar de klacht nu exact vandaan komt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld.

Manuele therapie kan soms een stapje verder gaan dan andere vormen van fysiotherapie. Het is dan ook een optie wanneer je last hebt van sportblessures, en waarvan je de oorzaak niet exact weet. Of blessures die maar niet overgaan. Daarbij kan manuele therapie net naar andere zaken kijken dan andere medische hulp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.